AFRONTAR EL CONFINAMENT I LA POR AL CORONAVIRUS

16/04/2020

La por és una emoció bàsica i una reacció normal davant una situació desconeguda i potencialment amenaçadora. La por ens manté en alerta, no obstant, una por irracional o exagerada pot interferir en el nostre dia a dia i causar estats d'ansietat o fins i tot pànic.

A més a més, a aquesta por cap a allò desconegut, hi hem d'afegir l'estat "anormal" de confinament que estem vivint, que en alguns casos pot desenccadenar també sentiments de soledat, tristesa o estrés entre d'altres.

Alguns consells per afrontar millor el confinament i intentar minimitzar alguns dels efectes secundaris d'una por irracional enfront e coronvirus són els següents:

- Evita tant la sobreinformació com la desinformació: tots ho sabem, els extrems mai són bons. Informa't de la situació un cop al dia, si pot ser, a través de premsa escritai sempre de fons fiables. Compte amb les xarxes socials!

- Evita parlar contínuament del tema, centra't en altres temes que et generin interès.

- Evita l'excés de precaucions i de prevencions: les precaucions que hem de prendre parteixen d'evidències reals i no del que imagino que pot passar. Exemples d'això podrien ser: no anar a un centre mèdic per la por a contagiar-se quan necessites rebre atenció mèdica real; dutxar-se de manera compulsiva; evitar certes persones per pensar que poden estar infectades...

- Mantingueu les rutines diàries en la mesura del possible. Si realitzes teletreball, estableix un espai i horari fix, inamovible. Canvia't de roba encara que no hagis de sortir de casa! Això t'ajudarà a mantenir l'ordre mental i certa sensació de normalitat, i diferenciar millor el temps que dediques a treballar i el temps que dedicaràs a altres tasques.

- Si convius amb més gent respecteu un temps de descans. Tots necessitem el nostre espai i és important acordar unes estones de privacitat i tranquil.litat on cadascú es pugui aïllar i estar només amb ell mateix, això farà la convinència molt més relaxada i sana.

- Aprofita per fer aquelles coses que t'agraden i que normalment no tenies temps de fer: llegir un llibre, començar una sèrie, cuinar....

- Realitza un mínim d'exercici físic, encara que disposis d'un espai molt reduït. Per internet pots trobar tutorials adaptats a tots els nivells i a totes les siutacions.

- Estigues en contacte amb els teus éssers estimats: truca'ls, envia'ls missatges, feu videotrucades... reduirà els sentiments de soledat i tristesa.

- Reconeix els teus sentiments i accepta'ls. Tots són legítims, comparteix però aquells que necessitis i vulguis compartir.

 

Recorda que es tracta d'una situació temporal, de la qual en sortirem més forts i havent après moltes coses de nosaltres mateixos que desconeixiem.

ÀNIMS!  TOT ANIRÀ BÉ

 

Gemma Serrat

Àrea psicologia EDAT3 BESALÚ