Com preparar-nos per l'arribada de la grip i els refredats.

04/12/2015

                La grip i els refredats s'encomanen molt ràpid, a través de l'aire i el contacte directe amb les superfícies on hi ha els virus. L'època de l'any amb més incidència és durant els primers freds de l'hivern i en època de pluges.

             La forma més eficaç de prevenir la propagació dels virus és amb el rentat de mans. Per això, es recomana rentar-nos les mans mínim 5 vegades al dia. I si convivim amb persones que estàn refredades o engripades inclús 10 vegades.

                  A més, la millor prevenció del contagi de la grip és la vacuna antigripal. Es pot reduir el risc a contraure-la inclús en un 87%.

          Si els mètodes de prevenció no han set efectius i agafem un refredat o la grip hauríem de tenir clar quina diferència hi ha entre un i l'altre.

        Els síntomes d'un refredat simple són els següents: congestió i mucositat nasal, carraspera, estornuts, tos, pèrdua de gana, mal de cap, dolors musculars i mal de coll. Aquests síntomes poden durar una setmana.

        Encanvi els síntomes de la grip són: febre, malestar  general, tos també però seca, i al igual que en un refredat, mal de cap i dolor muscular. Aquests síntomes poden durar entre dos i set dies, tot i que la tos pot durar més, i es manifesten de forma més brusca.

        És important recalcar que els refredat o la grip no es poden tractar amb antibiòtics, a no ser que el procés es compliqui i provoqui una infecció respiratòria. En aquest cas sempre serà el metge qui valorarà si és necessari pendre'ls o no.

           Malauradament no hi ha tractaments que curin els refredats i les grips en si  però sí que podem tractar els síntomes per tal de alleugerir les molèsties que provoquen.

          Podem tractar-los amb medicina occidental, és a dir, amb antitèrmics com el Paracetamol, antiinflamatoris com l'Ibuprofè, xarops antitusígens o antimucolítics...de venta lliure en farmàcies.

         A més podem incloure paral.lelament els remeis casolans típics de casa nostra, com: augmentar la ingesta hídrica en forma de infusions de saüc, farigola, menta, amb mel, pendre sopes, incrementar l'all i la ceba en la nostra dieta, bafs amb aigua de eucalíptus per fluidificar la mucositat, no pendre làctics perquè augmenten la mucositat... I intentar fer repós a casa per dues raons molt importants: perquè els síntomes no s'allarguin en el temps o es compliquin i per evitar al màxim possible el contagi dels virus a altres persones.

 

Sara Morón

Infermera especialista en Geriatria

Responsable higiénico-sanitària

Edat 3 Besalú