Activitats significatives

30/03/2016

El canvi postitiu més important consegüent a la jubilació és la disponibiliat de temps lliure. Aquesta disponibilitat constitueix una excel·lent oportunitat per compensar el temps adquirit durant la jubilació de manera activa i amb una major qualitat de vida.

Envellir activament, segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), És el procés d'optimització de les oportunitats de salut, participació i seguretat amb la finalitat de millorar la qualitat de vida a mesura que les persones envelleixen. Perquè l'envelliment esdevingui una experiència positiva és fonamental tenir una actitud activa i proactiva durant tot el procés, és a dir que es prengui la iniciativa sobre la seva pròpia vida.

 

"No miris cap al passat amb aflicció. No tornarà. Sàviament, millora el present. 

És teu. Vés a trobar l'ombrívol futur, sense por i amb el cor viril"

Henry Wadsworth Longfellow

 

L'envelliment no s'ha de distanciar de la realitat, de les activitats del dia a dia, aquestes poden estar adaptades a la situació de cada individu i de l'època de la vida. Estar actiu és viure plenament i mantenir el cos de manera saludable i optimitzada, fet que prevé la dependència.

Les activitats significatives consisteixen en activitats contextualitzades i amb un significat real a la vida diària, és a dir, actuacions de caràcter domèstic adreçades al manteniment i cura de la llar que afavoreixen i impliquen la presa de decisions, la interrelació amb el medi, com també el desenvolupament en el seu entron habitual, complint un rol social i formant part activament d'una comunitat.

 

Totes aquestes activitats tenen repercussions clares i directes amb l'estat físic i psicològic de la persona, des d'una millora en l'autoestima, dels aspectes cognitius i com a facilitador de les relacions socials.

 

Edat3Besalú aposta des de l'àrea d'Educació Social i a través del Pla d'Activitats fomentar actius tasques com els tallers de cuina, horticultura, jardineria, meteorologia, cura de la roba, entre altres, amb l'objectiu de potenciar aquests actius significatius que repercuteixen directament amb la qualitat de vida dels nostres usuaris.

 

Regina Juncà 

Educadora Social

Edat3 Besalú