BENEFICIS DE FER COSTURA PER A PERSONES GRANS

14/01/2019

 

La costura millora les capacitats cognitives, emocionals, físiques i socials de les persones grans.

Són activitats ideals per desenvolupar la concentració i disminuir l'estres.

S'estimula també la destresa manual i la psicomotricitat fina, que són totes aquelles accions que requereixen una major precisió i es necessita una coordinació oculomanual i utilització de les mans (per fer pinça, agafar objectes, estripar...)

El fet de participar en un taller de costura grupal, relaxa, frena el deteriorament cognitiu, millora l'autoestima de la persona gran i li desperta la creativitat.

Al treballar amb diferents teixits, estimulem la memòria tàctil amb el contacte que es genera entre la persona i les diferents textures a manipular, "suavitat, rugositat, aspresa..."

La memòria tàctil ens permet reconèixer objectes al tenir contacte amb ells i descobrir les seves característiques (textura, temperatura, formes, pes i tamany). Les persones que tenen oficis o hobbies en el que utilitzen les seves mans, tenen la memòria tàctil més desenvolupada, com artesans, músics...

Cal tenir en compte els factors físics com la visió, els tremolors, l'artrosi... que poden dificultar el taller de costura. Només evitarem l'activitat en cas que aquestes patologies causin frustració. Si ens trobem davant una persona gran que s'entristeix o s'angoixa perquè creu que ja no pot cosir com abans, que no és prou hàbil i que la seva expectativa no es compleix, caldrà donar les eines necessàries per superar la frustració o evitar el taller si aquest li acaba generant neguit. 

En general però, la gent gran en gaudeix molt perquè és una activitat que han fet tota la vida.

 

CARME GENERÓ JORDÀ

Direcció Assistencial