EXERCICIS A CASA PER A PERSONES GRANS

15/04/2020

Durant aquests dies de confinament és important continuar exercitant el nostre organisme per mantenir-nos en bona salut i forma.

Fer exercici és un bon sistema per evitar la debilitat dels nostre ossos i músculs que, a la vegada, ajudarà a prevenir caigudes i fractures.

És recomana fer exercici durant 30 minuts al dia, 5 dies a la setmana; en cas de que 30 minuts siguin massa esgotadors, podem fer tres tandes de 10 minuts repartides en tot el dia.

Un molt bon sistema de fer exercici és caminar, donada la situació actual (covid-19) no és possible sortir a l'exterior. Per tant, si les teves limitacions no ho impedeixen o no hi ha contraindicacions per part del teu doctor, es poden fer exercicis suaus dins a casa, fins i tot es pot "passejar" pel passadís o pujar i baixar escales.

 

Proposta d'exercicis:

1. Girem el cap de dreta a esquerra i viceversa, com si diguéssim "NO"; el moviment ha de ser molt lent. Ho fem unes 10 vegades.

2. Movem el cap dom dient "SI". La barbeta ha de tocar el pit (si es pot) i després mirem el sostre, sense forçar massa el moviment. Lent i 10 vegades.

3. Ens posem drets, si no es pot, ho podem realitzar en una cadira o estirats al llit. Elevem els braços amb els colzes estirats des de l'alçada de la cintura fins a l'alçada del cap. Ho podem fer unes 15 vegades.

4. Dret o asseguts estirem i flexionem els colzes de la cintura fins les espatlles. Ho podem repetir 15 vegades.

5. Fem moviment de cintura de davant a darrera i de dreta a esquerra. Ho fem 10 vegades en cada direcció.

6. Ens posem drets i caminem fent passos de soldat, si no ens podem aixecar, o és massa cansat, ho podem fer asseguts en una cadira: aixequem i baixem els genolls simulant el pas descrit anteriorment. Ho anem fent durant 1 minut.

7. Asseguts en una cadira, amb els peus recolzats a terra, fem punta-taló, simulem que fem funcionar una antiga màquina de cosir. Realitzem l'exercici durant 1 minut.

8. Continuem asseguts: estirem i arronsem els genolls alternativament, com si volguéssim xutar una pilota. Ho fem 20 vegades en total, 10 amb cada cama.

9. És recomanable exercitar la memòria utilitzant jocs com el dominó, cartes, mots encreuats, sopes de lletres, jocs de taula, etc...

10. Un altre exercici interessant és rentar-nos les dents o pentinar-nos utilitzant la mà no dominant, és a dir, si som dretans utilitzar la mà esquerra, i si som esquerrans utilitzar la mà dreta.

 

Sobretot no realitzar cap de les propostes descrites anteriorment en cas de:

- presentar molèsties o dolors durant la seva execució o després de la mateixa.

- contraindicacions mèdiques en la realització d'exercicis.

 

Esperem que us sigui d'ajuda per poder tenir més idees per passar aquests diees tancats a casa.

 

Equip fisioteràpia i teràpia ocupacional EDAT3 BESALÚ.