PROGRAMA DE CÀRITES: APADRINA UN AVI

13/04/2019

Apadrina un Avi, aquest és el nom del Programa de Càrites Garrotxa en el que s'està treballant a la Residència Edat 3 Besalú. És un programa que el seu objectiu principal és la relació de joves estudiants ( 4t. d'ESO) i persones grans que conviuen en centre residencials. És molt important fomenta el diàleg i la comprensió entre generacions i intentant pal·liar el sentiment de soledat a través de l'acompanyament. Uns transmeten optimisme i futur i els altres aporten experiència i saviesa. 

Aquest programa va sorgir a Girona fa uns 10 anys i des de en fa 7, es ve desenvolupant a la Comarca de la Garrotxa, sent la Residència d'Edat 3 Besalú un dels centre en que es fa aquest acompanyament. 

Abans de que els joves comencin a intervenir a les Residències, es fa una xerrada als instituts explicant el programa i es demana si algun joves està interessat en iniciar " l'aventura " del voluntariat fent aquest servei. Càrites, realitza una formació als joves interessats per tal de orintar-los en l'acompanyament a les persones grans i elaborar un seguiment al llarg de tot el curs. Aquests, tenen un referent a la Residència per qualsevol dubte o problema que pugui sorgir. Sent aquesta persona, la referent, la que decideix quin tipus d'acompanyament i a qui el faran. S'insisteix en el respecte, la confidencialitat i el compromís que adquireixen en aquesta tasca. 

És un programa amb un objectiu molt lloable però això no ens resta uns certa dificultat a l'hora de fer el seguiment als joves. S'ha de tenir en compta que són joves adolescents i que per primera vegada contacten amb una realitat que per la seva joventut no s'havien imaginat mai, alguns, tot i la voluntat de fer aquest servei, es troben amb una falta d'iniciativa que distorciona l'acompanyament podent desmotivar al pròpi voluntari/a i sent motiu d'abandonament. Des del centre, es treballa aquest falta d'iniciativa per part del voluntaris i se'ls dona recursos per treballar amb els resident i d'aquesta manera poder trobar activitats que puguin ser enriquidores i agradables per les dues parts. Altres voluntaris, pel contrari, encaixen molt bé i sorprèn el feeling que senten vers les persones grans, creant-se un vincle d'amistat molt enriquidor. 

Ens trobem, també, i ens satisfà molt que alguns d'aquests joves continuen com a voluntàris a la pròpia Residència o en algun altre programa de Càrites. Tant els voluntaris que  abandonen el programa com els que segueixen amb aquest, es valorarà com a una experiència positiva i grata en la seva trajectoria personal. 

Aquest programa és un treball conjunt propi de Càrites i la Resiència, sense la col·laboració del personal d'aquesta última no es podria portar a terme. És per això, el nostre agraïment i la meva satisfacció personal com a voluntària de Càrites en participar-hi. 

 

Olot, 13 Abril 2019

Pilar Gurt i Fageda 

( Voluntària de Càrites Garrotxa )