CARNAVAL A L'ESCOLA DE BESALÚ

09/02/2018

El Carnaval està molt relacionat amb la tradició cristiana. Es celebra uns dies abans del dimecres de cendra, dia en que comença la Quaresma.

En la tradició Cristiana, els 40 dies que dura la Quaresma són un temps de sacrifici en els quals, per exemple, no es pot menjar gaire. Per això durant el carnaval hi ha més llibertat i es trenquen moltes regles. Cal aprofitar per fer tot allò que desprès no es podrà fer.

Dos personarges han respresentat històricament, la lluita entre el que signifiquen el Carnaval i la Quaresma. Per un costat, el Rei Carnestoltes, un personatge gruixut, dragador, bevedor i esbojarrat. Per l'altre, la seva enemiga, la Vella Quarema, una vella de set cames que dejuna i no menja carn peò sí peix.

Des d'antic, la gastronomia tradicional dels Països Catalans ha estat marcada per les estacions i les festes. Abans era costum criar un porc i fer una matança a l'any o algunes famílies dues, una de les dues, una de les dues solia der per Carnaval i l'altra per Nadal.

La sardina i l'arengada, són mengen estretament lligades a la celebració del Carnaval. L'últim dia de festa, dimecres de cendre, s'organitza un seguici fúnebre i satíric d'enterrament del Rei Carnestoltes i esterrament de les sardina, que posa fi al període de disbauxa i marca el començament d'una època de devoció religiosa, la Quarema. Aquest dia, es fan nombrosos àpats populars als barris i en espais emblemàtics de la ciutat i es convida tothom a menjar sardines i arengades.

L'origen de l'enterrament de la sardina prové de l'antiga tradició de sortir als afores a berenar lúltim dia de Carnaval i fer aquest ritual per tancar el perídode de gresca.

Divendres, Edat 3 Besalú, va poder gaudir del carnaval que organitza cada any l'escola Salvador Vilarrassa de Besalú, al pavelló municipal.

Una colla de residents i professionals a quarts de 4 de la tarda ens dirigiem al pavello per tal de gaudir-ne un  any més.  Aquest any, el centre d'interès que l'escola va escollir per a les disfresses va ser el mediterrani i nosaltres, dies abans, varem elaborar uns petits detalls relacionats amb el mediterrani per tal de poder mostrar als més petits que nosaltres tambè anavem disfressats.

Agraïts amb l'escola de Besalú per deixar-nos ser particeps un any més del Tradicional Carnaval.