CASTANYADA AL CENTRE 2019

29/10/2019

Aquesta tarda, la Residència Edat 3 Besalú, celebra la TRADICIONAL CASTANYADA al centre!!! Plegats menjarem PANELLETS de diferents gustos elaborats ahir amb Voluntaries i Residents del centre, CASTANYES I MONIATOS acompanyats d'una mica de MOSCATELL.

 

LA CASTANYADA, UNA TRADICIÓ QUE VA MÉS ENLLÀ DE LA CASTANYA

Ben entrada la tardor, se celebra a casa nostra una tradició popular i arrelada, la Castanyada, concretament el dia de Tots Sants, l'1 de Novembre, i en algun lloc l'endemà, dia del Difunts. Però uns quants dies abans aquesta fruita tardorenca ja omple festes escolars, fires, àpats familiars i, des de fa relativament poc concorregudes celebracions de carrer. 

La Castanayada i Tots Sants rubriquen que l'estiu s'ha esvaït definitivament. La terra, que ja ha llevat fruit, espera la sembra que fructificarà l'any vinent; els arbres perden les fulles després de tentir-les de tonalitats diverses; i el fred comença a fer-se notar, després del bon temps. 

Si hi pensem bé, no fa estrany que sigui per aquestes dates que, des de temps immemorials, la gent recordi els qui ja no hi són. La vitalitat de la primavera i l'estiu han donat pas a un paisatge dur i a un temps advers. 

Les Catanyes i els Campaners

I el constum de menjar Castanyes per Tots Sants, quin origen té? Doncs, no és gens clar. Una interpretació popular el relaciona amb l'antiga tradició de tocar les campanes la nit de Tots Sants per recordar als fidels la necessitat de pregar per les ànimes dels difunts. Segons que sembla, els campaners, deprés de repicar les campanes amb força durant una bella estona, reposaven i es menjaven un grapat de cantanyes o qualsevol altra fruita del temps, que feien passar avall amb un traguinyol de vi. Ja us podeu imaginar que moltes vegades els campaners no estaven pas sols, els acompanyava molta gent disposada a compartir aquests ressopó tan senzill com saborós. És d'aquesta manera, prou curiosa, que potser va néixer una tradició que ja s'havia generalitzat a la fi del segle XVIII.

Els Panellets

"Per Tots Sant Castanyes i Panellets", Aquesta dita recorda prou bé que els panellets són també un producte típic d'aquesta diada. Tradicionalment fets a base d'ametlla i sucre, val a dir: de massapà, darrerament s'hi han afegit ingredeints varis que els fan encara més dolços. Però, igual que les castanyes, tampoc no s'ha pogut escatir per què es mengen panellets per aquestes dates. El costum potser ve de l'atiga tradició de fer un àpat familiar molt ritual després del traspàs d'un ésser estimat; o potser de les ofrenes que els fidels feien a l'església o a la tomba del difunts perquè no li manqués nodriment en el viatge al més enllà. Això lligaria amb el fet que el panellet és un dolç que es conserva molt, que no es fa malbé d'un dia per altre.

Més Tradicions

Les Tradicions de Tots Sants i del dia dels Difunts, no s'caben pas amb les castanyes i els panellets. També és costum de consumir moniatos i fruita confitada aquests dies. El moniato s'escaliva o es fregeix, i sovint, és un ingredient més dels panellets, com la patata. Abans, en pobles i ciutats, la fruita confitada a base de sucre es rifava juntament amb els panellets. El codonyat, la confitura de codony, és encara avui una menja molt típica d'aquestes dates.