ELABORACIÓ DE LA MONA DE PASQUA

04/04/2018

Aquesta tarda hem elaborat la Mona de Pasqua a Edat 3 Besalú.

La Mona de Paqua és un dolç esponjós que s'elabora i es menja el dilluns de Pasqua com a tradició. Simbolitza que la quaresma i les seves abstinències s'han acabat. 

Actualment les mones presenten una gran diversitat, encara que abans generalment eren rodones. Inicialment, la mona era una massa de coca elaborada amb sucre, i d'altres llaminadures, amb ous durs a sobre, però a Catalunya amb el temps el ous es varen tornar de xocolata i a la fi van esdevenir la base de la mona. 

Tradicionalment, s'elaborava amb tant ous com anys tenia l'infant, encara que la mona mai no superava els dotze ous, només es regalava fins que els nens feien la primera comunió.

La Mona tradicional, a Catalunya té generalment forma de tortell. Hi ha varietats més senzilles fetes de pa de pessic, gema, xocolata, ets...en forma de tortell només amb ous. La presència de l'ou de pasqua és present a tot Europa, com a símbol de la fecunditat i la multiplicació de les espècies.

Gairebé a tot el principat de Catalunya, és tradició que el padrí o l'avi regalin la mona al seu fillol i néts el diumenge de Pasqua o Pasqua florida, en principi després de missa, tot i que actualment no sempre es va a missa. El dilluns de Pasqua és tradició que es reunissin dues o tres famílies o un grup d'amics i que anessin a menjar a algun indret la mona plegats, en un àpat en el qual no mancava el conill a la brasa, la paella i, sobretot, el vi. 

Desprès de la breu explicació dels orígens i el que és la Mona de Pasqua, cal esmentar que l'objectiu que l'educadora es marca elaborant la Mona és fomentar el treball en equip, estimular la motricitat fina i que els participants gaudeixin d'una activitat tradicional.

 

A continuació us mostrem un seguit de fotografies.