ELABORACIÓ I MENJADA DE PANELLETS

02/11/2017

La cultura dels pobles sovint es tradueix en trets gastronòmics diferencials que ens permeten endevinar en quin indret del món ens trobem tant sols tastant alguns dels seus plats més característics.

Aquest fet diferencial és especialment acusat en el cas de la cuina dels dolços i postres associats a les festicitats d'arreu, unes menges que han aconseguit perllongar-se en el temps i han acabat arrelant amb força als territoris on les han vist néixer. És que s'han acabat convertint en el motiu en sí de la pròpia celebració, arraconant a un costat ( i en alguns casos esborrant completament) el significat original de la celebració per la qual s'havien creat. Tal és el cas dels panellets, dolç típic que moltes famílies elaboren a Catalunya, el País Valencià i en alguns indrets de les Illes Balears per celebrar la festivitat de Tots Sants.

Encara que l'origen d'aquest consum no queda prou clar, els entesos coincideixen en afirmar que prové d'una antiga tradició de portar panets petits a l'església o a les tombes dels difunts cada 1 de Novembre, festivitat catòlica dedicada al record dels difunts. D'aquesta tradició de portar panets o dolços petits en queda ben poc avui en dia, però el constum d'elaborar els panellets segueix ben viu. Tan viu que per moltes famílies el dia de Tots Sants s'ha convertit en sinònim de panellets i festa en família, associant irremediablement i indefinida els dos conceptes i oblidant completament el significat original de la pròpia festivitat.

Us adjuntem un seguit de fotografies de com els residents han gaudit, aquesta tarda, de l'elaboració dels panellets al centre, amb la resta de companys i ajuda dels professionals.