ELS PANELLETS. COSTUMS I TRADICIONS

29/10/2018

S'acosta Tots Sants i aquesta deliciosa menja torna a omplir els finals dels àpats de tardor.

Els primers panellets dels quals es té notícia daten de finals del segle XVIII. En aquella època, s'acostumaven a adquirir mitjançant la participació a rifes en les fires, que s'instaleven al voltant dels carrers més cèntrics de Barcelona, durant la celebració del dia de Tots Sants; i també després de les celebracions religioses. Per aquets motiu, eren considerats com un aliment beneït que, malgrat el seu petit format, es consumia en comunitat. 

Així, la nit de l'1 al 2 de Novembre, els campaners havien de tocar a difunts tota la nit perquè ningú s'oblidés de resar per les ànimes del purgatori i pels fidels difunts. Per això, a mitjanit s'anava a l'Esglèsia i es compartia també amb els campaners panellets, fruits secs, galetes, dolços i vi.

L'any 1807 els panellets ja es veien al carrer de forma popular. No en va, els panellets són un dels dolços més típics de Catalunya, Aragó, Andorra i Balears.

Es parla, que potser l'orígen de la base dels panellets sigui àrab, ja que la seva composició a base d'ametlles i sucre està ben present dins la rebostería d'aquesta cultura. 

 

 

Desprès de la breu explicació de l'orígen dels panellets, aquesta tarda hem fet un Taller de Cuina per tal d'elaborar un assortiment de panellets per a poder compartir plegats

El taller ha tingut mol d'èxit ja que hi ha hagut molta participació per part dels residents i ha tingut una durada de 2 hores. Hem elaborat panellets típics de pinyons i tambè de cafè, coco i xocolata.

Fan molt bona pinta!!! ara falta deixar-los reposar i demà dia de celebració de la Castanyada al centre, ens els manjerem acompanyats de castanyes i moniatos.

 

Us mostrem un seguit de fotografíes!!