SANT JORDI 2018

23/04/2018

Edat 3 Besalú, un any més, celebra la diada de Sant Jordi d'una manera especial.

Tot seguit us mostrarem un seguit de fotografies de les activitats que hem dut a terme durant el dia.

La sortida d'aquest mati al poble per tal de entregar un punt de llibre, elaborat fa uns dies a travès del taller de manualitats a diferents establiments i la realització del taller de conversa i lectura de poemes aquesta tarda, dirigit per l'Educadora Social.

Però abans volem proporcionar-vos informació del motiu i els orígens de la Diada:

La Diana de Sant Jordi, patró de Catalunya, és una festa que amb el anys ha adquirit un to reivindicatiu de la cultura catalana. Per això molts balcons de la ciutat s'engalanen amb la senyera, com passa en més dates assenyalades a tot el país. Els elements centrals de la celebració són la cultura i l'amor, representats amb el Llibre i la Rosa.

La festa de Sant Jordi, es celebra el 23 d'Abril, dia en que es va morir el cavaller Jordi. El sant, que restava sota les ordres de l'emperador Dioclecià, es va negar a seguir l'ordre de preseguir els cristians, per la quals cosa va ser martiritzat i decapitat. Molt aviat, el començaren a venerar com a màrtir i de seguida aparegueren històries fantàstiques lligades a la seva figura.

El culte a Sant Jordi es va estendre plenament a tots el paÏsos catalans, durant l'edat mitjana, per bé que al segle VIII ja n'hi havia devoció. I des de l'any 1456 és el patró oficial de Catalunya.

Tot i que la festa es celebra amb més o menys intensitat des dels segle XVI, és a finals del segle XIX, amb el moviment polític i cultural de la Renaixença quan s'instaurà Sant Jordi com la diada patriòtica, cívica i cultural més celebrada a Catalunya.

La versió catalana de la llegenda de Sant Jordi diu que després d'un combat aferrissat del cavaller i el drac, la bèstia va caure travessada pel ferro esmolat i que dels degotalls de sang que arribaven a terra en va nèixer un roser que loria amb profusió cada més d'Abril. Aquesta és l'explicació que la tradició oral dóna la costum de regalar roses per la diada.

En l'univers simbòlic, la rosa de color vermell, color de la passió, és la flor de l'amor femení, mentre que el clavell és reservat a l'amor masculí. El guarniment de la rosa, per Sant Jordi, també és força curiós i s'hi barregen elements de varies procedències. L'amor femení representat per la rosa de pètals vermells, vellutats i fràgils i a voltes acompanyada d'una espiga que representa la fecunditat.

D'un altra banda, l'origen de la diada associada al llire el situem als anys vint del segle passat, quan l'escriptor valencià Vicent Clavel i Andrés, director de l'editorial Cervantes, va proposar a la Cambra Oficial del Llibre de Barcelona i al Gremi d'Editors i Llibreters fer una festa per tal de promoure el libre a Catalunya. La data triada fous el 7 d'Octubre de 1927. Durant l'Exposició Internacional, els llibreters van decidir d'organitzar-se i sortir al carrer a muntar paradetes per presentar novetats i fomentar la lectura. La iniciativa va tenir tant d'èxit que es decidí de canviar la data i establir com a Dia del llibre el 23 d'Abril, data que coincideix amb la mort de dos grans autors de la història de la literatura: Cervantes i Shakespeare. 

Ja de bon començament, la festa va contribuir a donar un impuls fort a la producció editorial catalana i encara avui conserva aquesta essència. I ha estat tan gran la transcendència de la diada catalana que al 1995 la conferència general de la UNESCO va declarar el 23 d'Abril Dia Mundial del Llibre i del Dret d'Autor.

Actualment, les roses, són regalades a les estimades i estimats, tal com marca la tradició però també a amics, pares, mares, companys de feina, clients, et. ja que aquesta flor ha ultrapassat el significat originari de l'amor i ha esdevingut també un obsequi de cortesia i d'amistat.